Български
English
Ελληνικά
Türkçe
Български
English
Ελληνικά
Türkçe
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ


Εγγραφή
Υπενθύμιση Κωδικού;

 ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ
Ελαχιστοποίηση

 

Ο χρόνιος πόνος, προσδιορίζεται συχνά ως οποιοσδήποτε πόνος, που διαρκεί για περισσότερο από 12 εβδομάδες.
Ο χρόνιος πόνος είναι διαφορετικός από τον οξύ πόνο. Ο οξύς πόνος είναι μια αντίδραση του οργανισμού μας, που συμβαίνει αμέσως λόγω κάποιας αιτίας, η οποία μας προειδοποιεί για ένα πιθανό τραυματισμό ή για κάτι που δεν πάει καλά.
Σε αντίθεση, ο χρόνιος πόνος διαρκεί πολλούς μήνες ή και περισσότερο. Μπορεί να αρχίσει από ένα τραυματισμό, όπως για παράδειγμα μετά από μια κάκωση στην πλάτη. Επίσης μπορεί να προκαλείται από κάποια ασθένεια, που εξελίσσεται. 
Υπάρχει ένα ποσοστό ασθενών, στο οποίο δεν μπορεί να βρεθεί η αιτία που προκαλεί το χρόνιο πόνο. Εκτός από τις ασθένειες, ορισμένες καταστάσεις, όπως η κούραση, οι διαταραχές του ύπνου, η μείωση της όρεξης και οι αλλαγές στη διάθεση συνοδεύονται συχνά από χρόνιο πόνο.
Ο χρόνιος πόνος μπορεί να περιορίζει τις κινήσεις ενός ατόμου, με αποτέλεσμα να μειώνονται η δύναμη, η ευκαμψία, η ζωτικότητα και η αντοχή του. Κάθε φορά που ο ασθενής προσπαθεί να κάνει τις καθημερινές ή αγαπημένες του δραστηριότητες, δημιουργούνται δυσκολίες που μπορούν να του προκαλέσουν μεγάλη απελπισία.
Για τη διάγνωση του χρόνιου πόνου, χρειάζεται να τονισθεί, ότι ο πόνος είναι μια πολύ προσωπική και υποκειμενική εμπειρία. Δεν υπάρχει τεστ, που να μπορεί να μετρήσει ή να εντοπίσει τον πόνο με ακρίβεια.
Για τους λόγους αυτούς, οι ειδικοί βασίζονται στην περιγραφή, που θα τους δώσουν οι ασθενείς τους, σχετικά με τη μορφή, τον εντοπισμό, το χρόνο και τη διάρκεια εκδήλωσής του.
Ο πόνος μπορεί να είναι δριμύς ή υπόκωφος, πιο ήπιος αλλά μονότονος. Μπορεί να είναι διαρκής ή να είναι με περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Επίσης είναι δυνατόν να δημιουργεί το αίσθημα καψίματος ή πίεσης.
Το ιστορικό του πόνου αποτελεί βασικό στοιχείο για τη διάγνωση. Τα χαρακτηριστικά του πόνου που βιώνει ο ασθενής, δηλαδή ο χρόνος, η διάρκεια, ο τύπος, ο τρόπος εκδήλωσης ή οι παράγοντες που τον προκαλούν ή τον επιδεινώνουν, ονομάζονται ιστορικό του πόνου.
Ο ειδικός θα πάρει από τον ασθενή το ιστορικό του πόνου, με λεπτομέρεια. Μετά θα προχωρήσει στην κλινική εξέταση, για να καταλάβει καλύτερα, το τι συμβαίνει στον ασθενή του. Τα συμπληρωματικά τεστ που θα ζητήσει, εξαρτώνται από τα ευρήματά του.  
Ο χρόνιος πόνος μπορεί να εκδηλώνεται σε διάφορα μέρη του σώματος. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση δεν είναι εύκολες. Γι' αυτό οι ασθενείς με τους ειδικούς και άλλους που τους φροντίζουν, χρειάζεται να συνεργαστούν στενά, για να βρουν τις αιτίες και την κατάλληλη θεραπεία.
Οι σύγχρονες εξελίξεις στην ιατρική και την ψυχολογία έχουν βελτιώσει πολύ τη διάγνωση και τη θεραπεία του χρόνιου πόνου. Ωστόσο, η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, είναι πάντα εξατομικευμένη, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή.
Επιπλέον η αντιμετώπιση και η διαχείριση του χρόνιου πόνου, είναι πολυθεματική. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται εκτός από το γιατρό και άλλοι επαγγελματίες της υγείας.
Εκτός από τους ειδικούς που θα φροντίζουν τον ασθενή με χρόνιο πόνο, είναι απαραίτητο να τον βοηθούν τα αγαπημένα του πρόσωπα, τα μέλη της οικογένειας του και οι φίλοι του. Η ενεργός συμπαράστασή τους, συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτυχή θεραπεία.
Ο στόχος της θεραπείας στο χρόνιο πόνο, είναι  η μείωση της έντασης και της συχνότητας του πόνου. Επιπλέον είναι απαραίτητο να επιτευχθεί η βελτίωση της λειτουργικότητας του ασθενούς ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιεί τις καθημερινές και επαγγελματικές του δραστηριότητες όπως επίσης και αυτά που του αρέσουν.
Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ο ειδικός με τον ασθενή του για να καταπολεμήσουν το χρόνιο πόνο.  Αξίζει να τονιστεί ότι  δεν είναι όλες οι μέθοδοι το ίδιο αποτελεσματικές, για όλους τους ασθενείς. Επίσης, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα της κάθε μεθόδου, συνήθως ο χρόνιος πόνος δεν μπορεί να ιαθεί πλήρως, μπορεί όμως κανείς να μάθει να τον διαχειρίζεται με το σωστό τρόπο ώστε να έχει καλά αποτελέσματα.
Οι πιο αποτελεσματικές μη φαρμακευτικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση και την διαχείριση του χρόνιου πόνου είναι:
  1. Βιοανάδραση
  2. Τεχνικές χαλάρωσης
  3. Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία
  4. Μυοχαλαρωτικό Μασάζ
Ο ασθενής μαθαίνει σταδιακά να διαχειρίζεται τις φυσιολογικές του λειτουργίες, τη μυϊκή του ένταση και να βελτιώνει τον τρόπο σκέψης του. Με τον τρόπο αυτό διαχειρίζεται καλύτερα και μειώνει τον χρόνιο πόνο που τον ταλαιπωρεί ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του.  
Η στενή συνεργασία του ασθενή με το ψυχολόγο και τους άλλους θεραπευτές του, όπως και η ενεργή συμμετοχή του στην θεραπευτική διαδικασία αποτελούν το θεμέλιο λίθο της επιτυχίας οποιουδήποτε προγράμματος καταπολέμησης του χρόνιου πόνου. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πηγή: medlook